Siirry sisältöön

Hämeenlinnan Aulangon alueen upeissa kansallismaisemissa on ihana retkeillä – näe upea luonto Aulangon näkötornista ja rentoudu Aulangon kylpylässä.

Hämeenlinnassa sijaitseva Aulangon alue on mielenkiintoinen retki- ja matkakohde. Aulangon upeat luontomaisemat ja mielenkiintoinen kulttuuri houkuttelevat matkailijoita ympäri vuoden. Aulangolla voi retkeillä monipuolisilla luontoreiteillä, ottaa rennosti Aulangon kylpylässä, syödä hyvin ja viettää vaikkapa perheloma hotellissa. Aulangolla riittää mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää kaikenikäisille.

Aulangon näkötorni on suosittu nähtävyys

Aulangon näkötorni Aulangonvuorella on Hämeenlinnan suosittu retkikohde, josta avautuvat henkeäsalpaavat Vanajaveden laakson kansallismaisemat. Linnatornia muistuttavan Aulangon näkötornin on suunnitellut arkkitehti Waldemar Aspelin. Graniittisesta, 33 metrin korkuisesta näkötornista on ihasteltu maisemia jo 1800-luvulta lähtien.

Vanajaveden laakson kansallismaisemaa hallitsevat kirkasvetinen Aulangonjärvi ja sen vehreät rantamat, Aulangon luonnonsuojelualueen luonnontilaiset metsämaisemat sekä Vanajavesi. Historiallinen ja erämainen luontomaisema on hengästyttävä näky ja myös suomalaisten postikorttien suosittu kuva-aihe.

Aulangon näkötorni on avoinna kesäisin ja sinne on vapaa pääsy. Ota omat eväät mukaan tai nauti retkikahvit näkötornin juurella sijaitsevassa ainutlaatuisessa kesäkahvilassa, entisessä metsänvartijan asunnossa.

Kulttuuria ja taidetta Aulangolla

Aulangon näkötornin juurella on erillinen näköalatasanne, josta avautuvat upeat näkymät Aulangonjärvelle. Näköalatasanteelta kannattaa laskeutua kiviportaita pitkin Karhuluolalle, jossa voi ihailla kuvanveistäjä Robert Stigellin vuonna 1905 valmistunutta kaunista karhuperheveistosta. Myös taiteilija Lennart Segerstrålen vuonna 1934 maalama metsästysaiheinen fresko on näkemisen arvoinen taideteos Aulangonvuorella.

Vanajaveden laakson arvokas kansallismaisema-alue houkuttelee kulttuurista ja historiasta kiinnostuneita vierailijoita Aulangolle. Laakson alueella on ollut asutusta jo esihistoriallisella ajalla ja perinteisiä asumuksia on yhä nähtävissä alueella. Kansallismaisemien näyttävät kartanomiljööt ja Hämeen linna ihastuttavat Hämeenlinnan kävijöitä.

Aulangon näkötornista avautuva rehevä luonto ja runsaat jyhkeät kuusimetsät ovat houkutelleet myös taiteilijoita ja kulttuuripersoonia alueelle kautta aikain. Kuuleman mukaan ainakin Akseli Gallen-Kallela ja Eino Leino olisivat viettäneet aikaa alueen upeissa kansallismaisemissa ja Sibeliuksen on uskottu inspiroituneen synnyinseutunsa kansallismaisemista Finlandiaa säveltäessään.

Rentoudu Aulangon kylpylässä 

Aulangon kylpylän altaissa on ihana rentoutua vaellusten, aktiviteettien ja vaikkapa näkötornille kiipeämisen jälkeen. Hemmottelusta voi nautiskella Aulangon kylpylähotellissa koko perheen voimin. Lähde Aulangolle virkistäytymään, pitämään hauskaa ja herkuttelemaan. Saunasta on ihana hypätä suoraan porealtaaseen ja ulkoterassilla on nautinnollista vilvoitella kauniina kesäpäivänä.

Aulangolla on paljon tekemistä ja nähtävää. Vuokraa vaikkapa polkupyörä ja lähde rullailemaan upeille pyöräreiteille. Perheen kesken tai isommallakin kaveriporukalla voi lähteä minigolf -radalle. Jos tanssijalka vipattaa, voi jalalla laittaa koreasti vaikkapa hotellin yökerhossa. Retkeilystä pitäville Aulangolla on runsaasti merkittyjä luontopolkuja ja -reittejä ja niiden varrella viihtyisiä tulipaikkoja retkieväiden nauttimiseen. Melojat ja SUP-lautailijat voivat lähteä Vanajavedelle retkeilemään. Talvisin latureitit ovat avoinna hiihtäjille.

Vuokraa kajakki, melo Aulangolle

Aulangolle on helppo saapua niin julkisilla kulkuneuvoilla kuin omalla autollakin. Hämeenlinnaan kulkevat junat ja linja-autot. Aulangon kylpylähotelliin voi Hämeenlinnan rautatieasemalta saapua kätevästi paikallisliikenteen linja-autolla.

Omalla autolla saapuville Aulangolla on paljon tilaa pysäköidä ja esimerkiksi Aulangon kylpylään saapuvat voivat parkkeerata kylpylän edustan suurelle parkkipaikalle.

Aulangon alueelle voi saapua myös meloen Vanajavettä pitkin. Hämeenlinnan Hämeensaaresta, Natura Vivan Vanajaveden rannan pop-up-melontapisteeltä voi vuokrata kajakkeja melontaretkille.