Siirry sisältöön

Hämeenlinna on upea retkeilykaupunki. Monipuoliset ulkoilu- ja retkeilyreitit sekä suojeltu ja puhdas luonto houkuttelevat – lähde Hämeeseen retkelle. 

Luonnossa retkeily tekee hyvää. Hämeenlinnan upeat luontokohteet ja kattavat retkeilypalvelut ihastuttavat luonnossa viihtyviä. Kaupunkia halkoo kaunis Vanajavesi, jonka rantoja kiertelevät ihanat luonto- ja metsäreitit.

Lähde retkelle Hämeenlinnaan. Kaupungin alueen monipuolisten retkireittien varrella on runsaasti tulentekopaikkoja, levähdyspaikkoja, venelaitureita, pitkospuita ja kesäisin kesäkahviloita. Useisiin luontokohteisiin voi saapua julkisilla kulkuneuvoilla ja autoileville on pysäköintialueita.

Hämeenlinnaan voi saapua ja kaupungin alueella voi liikkua kätevästi myös vesiteitse. Hämeenlinnan kaupunkia halkoo Vanajavesi, joka on ihana melonta- ja SUP-lautailukohde keskellä kaupunkia. Hyppää esimerkiksi kajakkiin ja yhdistä melonta luontoreiteillä retkeilyyn. Natura Vivan pop-up-melontapiste palvelee Hämeensaaressa keskellä Vanajavettä koko kesän 2022. 

Retkelle Hämeenlinnan Vanajavedelle

Hämeenlinnan Vanajaveden rantareitti kiertää Hämeenlinnan luonnonkauniita rantoja ja kulkee kaupungin keskustasta Vanajaveden itärannalle, vehreän Aulangon puolelle. Hämeenlinnan kaupunkipuistossa kulkeva helppokulkuinen ja esteetön Vanajaveden rantareitti on pituudeltaan noin kuusi kilometriä.

Lähde tutustumaan upeisiin Vanajaveden maisemiin, ihastele runsaslajisia niittyjä, pysähdy vaikkapa voimailemaan Linnanpuiston kuntoiluvälineillä tai narraa kalaa Hämeenlinnan Kalastuspuiston laiturilla, vietä evästauko nuotiotulen äärellä tai pulahda uimaan järviveteen.

Voit yhdistää reippailuretken kätevästi melontaan tai SUP-lautailuun Vanajaveden laineilla. Natura Vivan pop-up-melontapiste vuokraa kajakkeja ja SUP-lautoja Vanajaveden rannalla, Hämeensaaressa. Lähde ihastelemaan esimerkiksi Hämeen linnaa meloen tai SUP-lautaillen.

Retkeile Hämeenlinnan Aulangolla

Vanajaveden itäpuolella sijaitseva Hämeenlinnan Aulangon alue on vehreä ja monipuolinen retkikohde. Aulangon luonnonsuojelualueen luonnontilaiset metsämaisemat, Aulangonvuori, Aulangon puistometsä ja Aulangonjärvi ovat upeita retkeilykohteita.

Lähde retkelle Aulangonvuorelle ja kiipeä korkealle Aulangon näkötorniin ihastelemaan upeaa Vanajaveden laakson kansallismaisemaa. 33 metrin korkuisesta Aulangon näkötornista avautuva erämainen luontomaisema on mieleenpainuva näky. Aulangon näkötorni on avoinna kesäisin ja sinne on vapaa pääsy.

Eväsretkelle kannattaa suunnata Aulangon tekosaarille. Vanajaveden rannan lähettyville rakennetuille Aulangon tekosaarille kuljetaan kauniita siltoja pitkin ja siellä voi nauttia eväät tunnelmallisella nuotiokodalla, Vanajaveden maisemia ihaillen. Aulangon tekosaarten nuotiokota on kaikille avoin ja vapaasti käytettävissä.

Aulangon monipuoliset retkeilyreitit

Aulangon luonnonsuojelualueella sijaitsevassa Aulangon puistometsässä on runsaasti monipuolisia kävely- ja retkeilyreittejä. Retkeile esimerkiksi puistometsän tunnelmalliselle Joutsenlammelle, jota kiertää noin kilometrin mittainen helppokulkuinen kävelypolku. Pysähdy nauttimaan eväitä ja ihastelemaan maisemia polun varren viihtyisillä taukopaikoillä. Kesäisin retkeilijöitä palvelee reitin varrella Joutsenlammen kioski.

Aulangolle kannattaa lähteä myös maastopyöräretkelle. Aulangonvuorelle nouseva, puistometsässä kulkeva 6 kilometrin pituinen maastopyöräreitti halkoo upeita jykeviä metsiä. Reitillä on haastaviakin kohtia, jyrkkiä nousuja ja laskuja, juurakkoja ja kivikkoja. Aulangonvuoren laelta avautuvat upeat luontomaisemat.

Aulangon luonnonsuojelualueen läheisyydessä sijaitseva kirkasvetinen Aulangonjärvi on Aulangon alueen suosittu retkikohde. Upeita järvimaisemia voi ihailla 7 kilometrin mittaisen luonto- ja retkeilypolun varrelta. Retkeilyreitti kulkee osittain luonnonsuojelualueella ja kiertää kauniin Aulangonjärven.

Sibeliuksen jalanjäljissä Hämeessä

Hämeenlinnan Aulangon alueen itäpuolella, luonnonsuojelualueella sijaitsee Sibeliuksen Metsä, jonka luontopoluilla on mukava retkeillä. Hämeenlinna on säveltäjä Jean Sibeliuksen kotikaupunki. Aulangon luonnonsuojelualueen on nähty inspiroineen niin Sibeliusta kuin monia muitakin suomalaisia taiteilijoita kautta aikain. Esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan ja Eino Leinon on uskottu kulkeneen alueen upeissa kansallismaisemissa. Nimikkometsänsä maisemien on nähty innoittaneen Sibeliusta tämän säveltäessä Finlandiaa.  

Lähde ihastelemaan suomalaiseen kulttuuriin syvästi vaikuttaneita metsämaisemia ja retkeile Sibeliuksen ja muiden kulttuurivaikuttajien jalanjäljissä, korkealle kohoavien puiden latvojen katveessa.