Siirry sisältöön

Vallisaari on upea luontoretkikohde aivan Helsingin edustalla. Hyppää Kauppatorilta laivaan, vuokraa vaikka Fatbike -pyörä alle ja rullaile läpi ihanan Vallisaaren.

Vallisaari on kaupunkilaisten suosittu retkikohde ja sinne lähdetään viettämään mielenkiintoista lomapäivää kauempaakin. Vain 20 minuutin merimatkan päässä Helsingin Kauppatorilta sijaitseva Vallisaari on tunnettu upeasta luonnosta, kulttuurista ja historiallisista nähtävyyksistä.

Vallisaarta voi kiertää kävellen tai vaikkapa pyöräillen Fatbike -pyörällä. Iso osa kauniista Vallisaaresta on luonnonsuojelualuetta. Saarella kuljetaan opastetuilla reiteillä, herkkää luontoa varoen. Vallisaaren useilla taukopaikoilla ja piknik-niityillä voi nauttia kauniista kesäpäivistä, nauttia eväitä ja ihastella vaikkapa saaren tuhansia perhoslajeja.

Vallisaaressa luonto, matkailu, retkeily ja kulttuuri yhdistyvät saumattomasti toisiinsa. Saaressa on lukuisia tutustumisen arvoisia suojeltuja historiallisia rakennuksia ja sotien aikaisia vanhoja pattereita sekä ruutikellareita.

Suosittu nykytaidefestivaali Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa. Tapahtuma houkuttelee saareen runsaasti kävijöitä kesän aikana.

Vehreän Vallisaaren villi luonto, upeat merimaisemat, rikas kulttuuriperintö, ajankohtaiset kulttuuritapahtumat ja hauskat saariaktiviteetit houkuttelevat vierailijoita ympäri Suomen.

Vallisaari pysyi luonnontilassa vuosikymmeniä

Vallisaari oli aikoinaan sotilaiden ja luotsien asuttama saari ja 1600-luvulla Vallisaari toimi myös Suomenlinnan huoltosaarena. 1700-luvulla Vallisaaressa asui luotseja mökeissään.

Venäjän vallan aikaan Vallisaarta kutsuttiin Aleksanterinsaareksi ja 1800-luvulla Vallisaareen rakennettiin nykyäänkin saaren suosittu historiallinen nähtävyys, Aleksanterinpatteri.  Vuoteen 2008 saakka Vallisaari on ollut puolustusvoimien hallussa.

Viime vuosikymmenet Vallisaari on saanut olla luonnontilaisena. Saaren runsas lajisto ja rikas luonto on saanut rauhassa elää ja kehittyä. Vallisaari avattiin yleisölle retkeily- ja virkistyskäyttöön vuonna 2016. Vallisaaren kävijät pääsevät ihastelemaan saaren poikkeuksellista luontoa ja tutustumaan saaren monipolviseen historiaan.

Vallisaaressa on monipuolisesti nähtävää ja tekemistä

Vallisaaressa on mukava viettää aktiivista lomapäivää ja rentoutua upeissa merimaisemissa. Vallisaaren opastettujen reittien varrella on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Poikkea ainakin Kustaanmiekan näköalapaikalla, josta näkee kauas merelle.

Veneellä saareen saapuvat voivat vuokrata Vallisaaren retkisatamasta venepaikan. Vallisaaren retkisatama on lähtevien ja saapuvien veneilijöiden kohtauspaikka, jossa voikin aistia aidon saarielämän tunnelman.

Vallisaaren kierrokselle voi napata mukaan omat eväät tai nauttia saaren kahvila- ja ruokapalveluista. Vallisaaren satamakahvila ja jäätelökahvila tarjoavat herkulliset kahvit ja herkut kahvitteluhetkiin. Vallisaaren viihtyisässä konttiravintolassa voi ruokailla reilummin aktiivisen päivän jälkeen.

Aktiiviliikkujalle Vallisaaressa on paljon tekemistä. Natura Vivan Vallisaaren ulkoiluvälinevuokraamosta voi vuokrata aina kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka Fatbike -pyöriä, kajakkeja ja SUP-lautoja. Vuokraa esimerkiksi Fatbike -pyörä ja lähde rullailemaan saaren mielenkiintoiseen luontoon ja tutustu saaren useisiin historiallisiin nähtävyyksiin. Natura Viva järjestää myös opastettuja retkiä Vallisaaressa.

Vallisaari on erityinen retkikohde Suomessa

Vallisaari on luonnontilainen retkikohde, jonka kirkkaat lammet, runsas puusto ja rikas lajisto ihastuttavat vierailijoita. Vallisaaren valliniityt ja kalliokedot valkovuokkoineen, kieloineen ja ketoneilikkoineen houkuttelevat saareen tuhansia perhoslajeja. 

Vallisaaressa on vaikea uskoa lomailevansa aivan kiireisen pääkaupungin tuntumassa.

Vallisaaressa kannattaa tutustua runsaskasvuiseen ja tunnelmalliseen vehreään lehmuskujaan, jollaista ei toista Suomen luonnossa ole. Opastetuilla saarikierroksilla kävijä kuulee varmasti tarinan Vallisaaren Päättömästä everstistä, kummituksesta, jonka elämän kerrotaan ainakin erään tarinan mukaan kohtalokkaasti päättyneen tiettävästi juuri lehmuskujan tuntumassa.

Vallisaaren poikkeuksellinen tunnelma houkuttelee retkelle

Vallisaaressa elää useita rauhoitettuja lepakkolajeja, kuten pohjanlepakkoja, viiksisiippoja, vesisiippoja, korvayökköjä ja pikkulepakoita. Lepakot talvehtivat Vallisaaren linnoitusten ja vanhojen rakennusten suojissa sekä saaren monissa luolissa. Vallisaaren metsät, niityt ja lammet tarjoilevat lepakoille runsaasti hyönteisiä ravinnoksi.

Vallisaaressa on kävijöitä, elämää ja tekemistä ja myös mukavan rauhallinen tunnelma. Saaren luonto ja rauhallisuus on tärkeää myös lepakoille, jotka viihtyvät parhaiten saaren hiljaisissa ja villiintyneissä osissa.