Siirry sisältöön

Vallisaari on ihastuttava, luonnontilainen saari aivan Helsingin edustalla. Lähde kokemaan villi luonto Vallisaareen, vuokraa Fatbike Natura Vivalta.

Vallisaari sijaitsee aivan Helsingin kaupungin tuntumassa, Suomenlinnan vieressä. Suuri osa kauniista Vallisaaresta on luonnonsuojelualuetta. Lähde retkelle Vallisaareen ja koe pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisin luontokohde.

Pitkään suljettuna ollut Vallisaari on päässyt rauhassa kehittymään villin luonnontilaiseksi. Vallisaaren kasvilajisto on Helsingin saariston runsain ja saaren rehevässä luonnossa viihtyvät lukuisat eliölajit.

Vallisaaren reilun puolen hehtaarin laajuinen suojeltu tervaleppäkorpi ja saaren monet kesyttämättömän luonnon valtaamat niityt ja metsiköt houkuttelevat luonnosta nauttivia vierailijoita Vallisaareen. Vallisaareen on helppoa saapua Helsingin Kauppatorilta lähtevällä lautalla.

Vallisaaren Aleksanterin kierros

Vallisaaressa voi viettää ihanan kesäpäivän kulkien Aleksanterin kierroksen merkityllä reitillä. Ainutlaatuisen saariluonnon ympäröimänä on mukava hengähtää ja antaa puhtaan meri-ilman virkistää mieltä ja kehoa. Noin kolmen kilometrin mittaisen Aleksanterin kierroksen varrella upeat merimaisemat ympäröivät saarimatkailijaa joka suunnalta.

Vallisaaressa ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselo sujuu. Suositun retkikohteen suureksi osaksi suojellusta ja herkästä luonnosta pidetään erityisen hyvää huolta. Vierailijoita kehotetaan pysymään merkityillä kulkureiteillä, jotta saaren luonto saa olla rauhassa.

Aleksanterin kierroksen luontomaisemia voi ihailla myös pyörän satulasta. Natura Vivan ulkoiluvälinevuokraamosta, Vallisaaren Satamatalosta voi vuokrata Fatbike-pyöriä ja lähteä tutustumaan saaren luontokohteisiin mukavasti hiekkateitä rullaillen.

Vallisaaren lammet

Vallisaarta kutsuttiin keskiajalla lampisaareksi. Merimatkoilleen puhdasta vettä kaivanneet merenkulkijat kävivät hakemassa raikasta vettä Vallisaaren kirkasvetisistä lammista.

Upeat luonnontilaiset Vallisaaren lummelammet ihastuttavat tänäkin päivänä saaressa vierailijoita. Pysähdy vaikkapa evästauolle Vallisaaren lammen retkipaikalle. Villiintyneet ja vehreät lammen reunamat luovat satumaiset puitteet eväsretkille.

Vallisaaren perhosniityt

Vallisaaren luonnontilaisilla kesäniityillä värikkäät kukat kukkivat, sirkat sirittävät ja perhoset lentelevät pitkin poikin. Vallisaaren Aleksanterin kierroksen varrella kannattaa pysähtyä Piknik-niitylle nauttimaan eväitä. Ihastele retkikahvien lomassa niityllä laikkuina kasvavia kissankelloja ja paahteiset kesäniityt vallanneita ketoneilikoita.

Vallisaaren niityillä viihtyvät useat Suomen oloissa harvinaisetkin perhoslajit. Vallisaari on 1000 perhoslajin koti, joista yli 100 on uhanalaisia. Perhoset viihtyvät erityisen hyvin Vallisaaren niittyjen keskieurooppalaisissa lämpimissä olosuhteissa.

Vallisaaren lepakot

Vallisaaren rehevillä niityillä ja lammilla voi pimeän tullen nähdä lepakoita lentelemässä hyönteisten perässä. Rauhallinen ja villiintynyt Vallisaari tunnetaankin rauhoitettujen lepakoiden kotisaarena.

Saaren linnoituksissa, vanhoissa rakennuksissa ja Vallisaaren lammen lähettyvillä olevissa luolissa viihtyvät niin pohjanlepakot, viiksisiipat, vesisiipat, korvayököt kuin pikkulepakotkin. Auringonlaskun aikaan koloistaan saalistamaan lehahtavat lepakot kruunaavat alkukesän iltojen maagisen tunnelman.

Vallisaaren lehmuskuja

Vallisaaren runsaskasvuisella lehmuskujalla kulkeva tuntee itsensä pieneksi. Ylväät ja korkeat lehmukset ovat levittäneet rehevät ja vehreät oksistonsa laajalle kujan ylle. Tunnelimainen lehmuskuja ihastuttaa ja ihmetyttääkin retkeilijöitä. Vallisaaren lehmuskuja on ainutlaatuinen luontokohde, jollaista ei vastaavaa Suomesta muualta löydy.


Lehmuskujalla on huhujen mukaan tapahtunut kummia. Vallisaaren tarinoiden hurjan kummituksen, Päättömän everstin kohtalokkaan lopun on kerrottu tapahtuneen Lehmuskujan tietämillä. Hurjista tarinoista huolimatta Vallisaaren Lehmuskujalla on rauhoittavaa kulkea korkealle kohoavien lehmusten latvojen alla.

Lautalla, veneellä tai kajakilla Vallisaareen

Vallisaaren luontoelämysten äärelle on helppo saapua Helsingin Kauppatorilta kulkevalla vesibussilla. Omalla veneellä voi saapua Vallisaaren venesatamaan ja kajakin voi vetää rannalle esimerkiksi satamakahvilan viereen.

Lähde Vallisaaren luontoelämysten äärelle rentoutumaan. Nauti meri-ilmasta ja aidosta saaritunnelmasta luonnontilaisessa Vallisaaressa.