bg
Siirry sisältöön

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Helsingin metropolialueen tuntumassa. Tule tutustumaan kauniiseen luontoon – aloita retki Natura Vivan Haukanpesältä.

Nuuksion metsäalue pääkaupunkiseudun tuntumassa ulottuu neljän kunnan alueelle; Helsingin lisäksi Espoon, Vantaan ja Vihdin. Nuuksion kansallispuisto sijaitsee laajemman Nuuksion alueen keskellä ja on 55 neliökilometrin kokoinen. Natura Vivan Haukanpesän toimipiste sijaitsee kansallispuistossa Haukkalammen rannalla. Tämä idyllinen metsäjärvi on yksi Kansallispuiston 80 lammesta ja järvestä. 

Nuuksion luonnon erikoispiirteitä

Nuuksion alue ja Nuuksion kansallispuisto ovat metsäalueita, jotka sisältävät lukuisia lampia, pieniä järviä ja puroja. Osa Nuuksiosta on ylänköaluetta ja maaston pinnanmuodostus on tyypillisen epätasainen. Alueella on yli 100 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoavia kallioita sekä syviä rotkoja, soista metsämaastoa sekä aukeita.

Monimuotoinen eläimistö  

Nuuksion kansallispuisto tarjoaa kasvualustan lukuisille muualla Suomessa harvinaisille kasvilajeille sekä suojan monille eläinlajeille. Suomen suurin maanisäkäs hirvi on yleinen Nuuksiossa. Alueella majailee runsaasti pienempiä petoeläimiä kuten kettuja, ja harvinainen ilveskin viihtyy Nuuksiossa. Karhuja vierailee alueella vain satunnaisesti. 

Nuuksion tunnuseläin on uhanalainen liito-orava. Suomessa tavattava liito-orava on levinnyt Baltian maista itään aina Tyynen Valtameren rannoille saakka, ja laji on Suomessa ja EU:ssa suojeltu. Liito-oravaa uhkaavat metsäkato ja asuinkelpoisten alueiden häviäminen – Nuuksiossa on lähes 200 metsikköä, jotka on todettu liito-oravan asuttamiksi. Tästä arasta ja pääosin öisin liikkuvasta nisäkkäästä et todennäköisesti saa näköhavaintoa, mutta oravan papanat kertovat sympaattisen kurren läsnäolosta. 

Nuuksiossa tavataan myös monia harvinaisia lintuja, kuten kangaskiuruja ja kehrääjiä. Nämä linnut kärsivät niin ikään itselleen elinkelpoisten luontoalueiden kadosta, ja Nuuksion kaltaiset luonnonsuojelualueet ovat lajien säilymisille hyvin tärkeitä. Nuuksiossa kasvaa myös lukuisia Suomessa muuten harvaan tavattuja puu-, kasvi- ja sienilajeja.

Ulkona Nuuksiossa

Nuuksion kansallispuiston sisällä ja laajemmalla Nuuksion alueella risteilee lukuisia metsäpolkuja ja ulkoilureittejä, joista joillain on myös sallittua ajaa polkupyörällä. Natura Vivan Haukanpesän toimipisteeltä lähtevät 2,4 kilometrin mittainen Punarinnankierros, 3,7 kilometrin Haukankierros ja 7,2 kilometrin Korpinkierros sekä parin kilometrin Nahkiaispolku. Näistä löydät varmasti itsellesi sopivan reitin päiväretkelle. Lisäksi voit vaeltaa Haukanpesältä Suomen Luontokeskus Haltialle kansallispuiston ulkopuolelle. 

Nuuksiossa on sallittua telttailla erikseen merkityillä telttapaikoilla. Kansallispuiston sisällä on lukuisia tauko- ja tulipaikkoja.

Nuuksion lammet ja järvet

Natura Vivan Haukanpesä sijaitsee idyllisen Haukkalammen rannalla, jossa tarjoamme avokanootteja, SUP-lautoja ja soutuveneitä vuokrattavaksi. Lisäksi voit vuokrata Haukanpesältä Fatbike-vuokrapolkupyöriä metsäajeluille. Haukkalammen lisäksi Kansallispuiston alueella on 80 järveä ja lampea, joista jotkut, esimerkiksi Mustalampi kelluvine turvelauttoineen, sijaitsee aivan Haukanpesän lähistöllä. Alueen suurin järvi, Nuuksion Pitkäjärvi ulottuu Kansallispuiston eteläkärjestä laajemman Nuuksion alueen toiselle puolelle. 

Haukanpesä – ulkoilupäivän aloituspaikka

Aloita Nuuksion ulkoilupäivä Haukanpesältä: nappaa mukaasi eväskahvit, vuokraa kanootti, SUP-lauta, soutuvene tai polkupyörä. Meiltä saat lisäksi kartat alueen ulkoilureiteistä ja voit ostaa Cafe Silvasta eväät ulkoiluretkellesi. Järjestämme Haukanpesällä myös viikottain ohjattuja melonta- ja pyöräretkiä sekä vaelluskierroksia.

Näytä ostoskori
Takaisin ylös / Back to top