Siirry sisältöön

Nuuksion kansallispuistossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Lähde luontoretkelle, aloita päiväsi Natura Vivan Haukanpesältä. Kartat, kahvit ja välineet meiltä!

Nuuksion ulkoilupäivän alkupiste on totta kai Natura Vivan Haukanpesän toimipiste. Vuokraamme Haukanpesällä kanootteja, SUP-lautoja ja soutuveneitä Haukkalammen kiertämiseen, ja lisäksi voit vuokrata Fatbike-polkupyörän metsäreiteille lähtemiseen. Pyörällä tai jalan otatkin Nuuksion hienosti haltuun. Lähde merkityille vaellusreiteille tai käy katsomassa seuraavat nähtävyydet. 

Luontokeskus Haltia

Natura Vivan yhteistyökumppani Nuuksiossa on Suomen luontokeskus Haltia, joka sijaitsee kansallispuiston tuntumassa osoitteessa Nuuksiontie 84, Espoo. Haltialla on vaihtuvia luontoaiheisia näyttelyitä sekä kokoustiloja. Ruokaravintola ja kahvila palvelevat tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. 

Mustalammen turvelautat

Mustalampi on tekojärvi Haukanpesän toimipisteen takana vain lyhyen kävelymatkan päässä. Mustalammen ajelehtivat turvelautat syntyivät 1950-luvulla, kun vedenpintaa nostettiin järveä patoamalla. Noussut pinta irrotti järveä reunustavan suon turvelautat, jotka jäivät kellumaan Mustalammelle. Järven rannalla sijaitsee myös tauko- ja tulipaikka. 

Myllypuron laakso

1100-luvulla alkoi Nuuksion alueelle nousta kyliä. Torpparilaitoksen syntyminen johti asutuksen laajenemiseen kohti Nuuksiota ja ensimmäiset torpat rakennettiin kansallispuiston alueelle 1800-luvulla. Torppa-asutuksen jäänteet ovat nähtävissä Myllypuron laaksossa, joka sijaitsee kansallispuiston pohjoisosassa Vihdin alueella. Löydät tänne Haukankierroksen patikkareittiä seuraamalla.  

Kattilantien hiidenkirnu

Vielä nykyäänkin tämä hiidenkirnu on merkkinä Vihdin ja Espoon kaupunkien rajalla. Löydät Kattilantien hiidenkirnun puiston itäpuolelta, melko tarkalleen Haukkalammelta pohjoiseen. Vaellusreitti kiertää neljän kilometrin lenkin hiidenkirnulle. 

Soidinsuo

Nuuksion suurin suo on luonnontilainen Soidinsuo, joka sijaitsee Haukanpesän toimipisteeltä noin viisi kilometriä etelään. Vaellusreitti Haukkalammelta Soidinsuolle ja takaisin on noin 12 kilometrin pituinen.

Vähä-Hauklammen luola

Nuuksion alueella on useita luolia, joista Vähä-Hauklammen luola on kenties kaikkein näyttävin. Luolan pituus on seitsemän metriä ja korkeus neljä metriä. Luola sijaitsee Haukkalammen pohjoispuolella, ja siihen on helpointa tutustua kiertämällä Haukankierrosta ja poikkeamalla polulta puolisen kilometriä. 

Kattilan tila

Kattilan tila kauniine funkisrakennuksineen sijaitsee Nuuksion kansallispuiston pohjoisosassa, noin kahden kilometrin vaelluksen päässä Haukanpesältä. Alun perin tilalle oli tarkoitus rakentaa lepokoti Helsingin Sanomien työntekijöille, mutta Sanomien omistaja Eljas Erkko myi tilan eteenpäin 1930-luvulla Alsano-osuuskunnalle. He rakennuttivat tontille funkistyylisen kivitalon. 1970-luvulla alue siirtyi Helsingin kaupungin hallintaan, ja toukokuussa 1996 Suomen valtiolle ja osaksi Nuuksion kansallispuistoa. Kattilaan on Nuuksion Haukanpesältä noin neljän kilometrin patikointimatka. Kattilaan voit myös ajaa Fatbike-pyörällä Haukkalammelta kansallispuiston pyöräilyreittejä pitkin.