Siirry sisältöön

Luonnosta, kulttuurista ja historiallisista nähtävyyksistä tunnettu Vallisaari on suosittu lomakohde. Lähde ihastelemaan nähtävyyksiä ja vuokraa ulkoiluvälineet Natura Vivalta Vallisaaressa.

Vallisaari on luonnonkaunis ja kulttuurintäyteinen saari vain 20 minuutin merimatkan päässä Helsingin Kauppatorilta. Suomenlinnan naapurissa sijaitsevassa rauhallisessa saaressa on ihana rentoutua ja kulkea saaren hiekkapoluilla katselemassa mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä.


Vallisaari on koko perheen retkikohde ja siellä on paljon nähtävää ja tekemistä kaikenikäisille. Vuokraa Fatbike -pyörä Vallisaaresta ja lähde tutkimaan saaren monia nähtävyyksiä pyöräillen. Saaren kilometrin mittainen opastettu Aleksanterin kierros vie nähtävyyksien äärelle. Reitti on mukava kulkea myös kävellen.

Vallisaaren linnoitukset

Vallisaari on ollut sotilaskäytössä lähes koko pitkän historiansa ajan. Jo 1550 -luvulla, Helsingin perustamisen aikaan Vallisaaressa saattoi olla pieni linnoitus. Tiettävästi ensimmäiset linnoitteet saarelle rakennettiin kuitenkin 1600-luvulla.Saaressa kannattaa tutustua mielenkiintoisiin sotien aikaisiin vanhoihin tykkipattereihin, ruutikellareihin ja suojeltuihin historiallisiin rakennuksiin.

Vallisaaren sotahistorialliset nähtävyydet ovat mielenkiintoinen matka menneeseen. Ensimmäisen maailmansodan alla saareen rakennettiin ruutikellari ja pian saareen nousi myös upseeriston tiilinen kasarmi. Vuoteen 2008 saakka Vallisaari on ollut puolustusvoimien hallussa.

Vallisaaren Aleksanterinpatteri

Venäjän vallan aikaan Vallisaarta kutsuttiin Aleksanterinsaareksi. 1800-luvulla Vallisaareen nousikin yksi saaren tämän hetken suosituimmista historiallisista nähtävyyksistä, Aleksanterinpatteri. Vallisaaren noin kilometrin mittainen Aleksanterin kierros on merkitty reitti, joka kulkee saarta kiertäen näyttävälle Aleksanterinpatterille.

Lähde tutustumaan mielenkiintoiseen historialliseen Aleksanterinpatteriin Vallisaaressa ja ihastele sen näköalatasanteelta avautuvia upeita merimaisemia.

Vallisaaren luotsitalo


Vallisaarta ovat asuttaneet aikoinaan sotilaat ja laivoja ohjanneet luotsit. Luotsit asuivat saarella 1700-luvulta alkaen, aluksi luotsimökeissä ja myöhemmin vuonna 1878 valmistuneessa Luotsitalossa. Luotsitalossa asuivat myöhemmin myös armeijan henkilökunta perheineen.


Vallisaaren Luotsitalo on hyvin säilynyt nähtävyys ja osa saaren värikästä asutushistoriaa. Vallisaaressa on enimmillään asunut noin 300 henkeä 1950-luvulla. Vallisaari oli pieni yhteisö, jossa lapset kävivät saaren omassa koulussa, leikkivät kallioilla ja metsiköissä. Saaressa viljeltiin omaan tarpeeseen ja siellä oli myös saarelaisten oma kauppa.

Vallisaaren synkkä kuolemanlaakso


Vuonna 1937 Vallisaaren Kuolemanlaaksoksi nimetyllä paikalla tapahtui tuhoisa räjähdeonnettomuus. Pitkin Vallisaarta, Suomenlinnaan saakka sinkoili tuhansia kiloja räjähteitä. Saaren asukkaat joutuivat pakenemaan henkensä edestä, eikä kuolemiltakaan vältytty.


Räjähdyksen syytä ei tunneta, mutta on arveltu, että räjähteiden huolimaton käsittely aiheutti räjähdyksen. Kuolemanlaakson tapahtumista kerrotaan tarkemmin opasteissa Aleksanterin kierroksen varrella.

Käväise Kuninkaansaaressa

Vallisaaresta kannattaa pistäytyä myös viereisellä Kuninkaansaarella. Maapenkerettä pitkin voi kulkea tutustumaan Kuninkaansaaren tykkipattereihin. Kuninkaansaaren merkityn reitin varrella sijaitsee myös upseeritalo, jonka pihapiirin betonisessa bunkkerisaunassa saarella asunut puolustusvoimien henkilökunta perheineen on löylytellyt jo 1940-luvun alkupuolella.


Kuninkaansaaressa sijaitsi aikansa huipputekniikkaa edustanut ilmavalvontaluotain, peitenimeltään Raija. Merkityn reitin varrella on Raijalle omistettu muistolaatta. Reitti sivuaa myös Kuninkaansaaren hiekkapoukamaa, josta voi pulahtaa uimaan ja jonne voi myös rantautua kajakilla.

Vallisaareen on helppo saapua

Vallisaareen kulkee vesibussi Helsingin Kauppatorilta. Lyhyt lauttamatka kestää vain 20 minuuttia. Vallisaareen voi saapua myös omalla veneellä tai kajakilla. Vallisaaren venesatama vastaanottaa vierailijat ja kajakilla voi rantautua esimerkiksi satamakahvilan viereen.

Vallisaaressa voi liikkua mukavasti jalan tai vaikkapa pyöräillen. Natura Vivan Vallisaaren Satamatalon ulkoiluvälinevuokraamosta voi vuokrata Fatbike -pyörän, jolla rullailee mukavasti Vallisaaren nähtävyyksille. Meloen ja SUP-lautaillen Vallisaarta ja saaren rantamia voi ihailla mereltä käsin.