Siirry sisältöön

Natura Vivan vastuullisuuspolitiikka

Natura Viva ja kestävä kehitys

Natura Viva on syntynyt halusta liikkua luonnossa. Perheyrityksen perustajat, Martti ja Ilkka, ovat jo vuosikymmenien ajan viettäneet suuren osan vapaa-ajastaan vaeltaen Lapin erämaissa, ja meloen sekä rannikoilla että koskien kuohuissa. Näistä kokemuksista syntyi idea tarjota samanlaisia elämyksiä myös muille. 

Koemme onnistuneemme tehtävässämme, jos saamme asiakkaamme viihtymään ja rentoutumaan metsässä ja meren äärellä. Toivomme, että mukavien luontokokemusten kautta asiakas oppii arvostamaan ympäristöään myös omassa arjessaan. Myös jälkipolvillamme tulisi olla mahdollisuus vierailla ja nauttia saaristoluonnosta kuten me tässä hetkessä voimme..

Sosiaalinen vastuu

Meille on kunnia-asia tarjota laadukkaita ja turvallisia palveluita. Melontaoppailta vaadimme vähintään melonnanohjaajan pätevyyttä. Virallisten pätevyyksien lisäksi järjestämme omaa lajikoulutusta sekä palvelukoulutusta. Erityistä huomiota kiinnitämme tapahtumien turvallisuuteen. Tuemme oppaitamme kehittämään taitojaan kaikissa lajeissa. Heiltä löytyy vaaditut todistukset omasta laji-ammattitaidostaan. Tämän lisäksi tarjoamme lisäkoulutusta koko henkilöstöllemme kesäkauden aikana. Kajakkimme, SUP-lautamme, pyörämme sekä retkeilyvälineet ovat vapaasti oppaidemme käytössä, ja he viettävätkin paljon vapaa-aikaansa harjoitellen lajitaitoja.

Suuri osa asiakkaistamme tulee ensimmäistä kertaa elämässään kokeilemaan merimelontaa. Ennen vesillelaskua varmistamme, että asiakkaalla on hyvä fiilis ja että hän saa kysymyksiinsä vastaukset. Ensikertalaisten kanssa käydään myös rannassa tekniikkaa ja turvallisuusasioita läpi. 

Ryhmille järjestettävien retkien aikataulut on järjestetty niin, että asiat sujuvat kiireettä. Näin minimoimme huolimattomuudesta johtuvat turvallisuusriskit. Vahingon sattuessa/läheltä piti -tilanteissa käymme asian läpi henkilöstön kanssa ja tarpeen vaatiessa kehitämme toimintaamme parempaan suuntaan.  Jos sääolosuhteet ovat vaaralliset retken tai vuokra-ajan alkaessa, pyrimme etsimään uuden ajankohdan tapahtumalle.

Pyrimme kehittämään pitkäaikaisia yhteistyösuhteita kumppaniemme kanssa. Tavoitteena on, että kaikki osapuolet hyötyvät kumppanuudesta ja että toiminta on läpinäkyvää. Yhdessä pystymme myös tuottamaan monipuolisempia palveluita asiakkaillemme. Teemme yhteistyötä toisten palveluja tuottavien yritysten, alueellisten matkailuorganisaatioiden, kaupunkien ja kuntien, kotimaisten ja ulkomaisten matkanjärjestäjien sekä monien muiden sidosryhmien kanssa. Meille on tärkeää, että Natura Viva on luotettava ja arvossa pidetty kumppani ja uskomme, että yhdessä tekemällä voimme saada paljon enemmän aikaan kuin yksin.

Taloudellinen vastuu

Yrityksen vastuulla on järjestää toimintansa kannattavalla tavalla. Ainoastaan tämä mahdollistaa toiminnan pitkällä aikavälillä ja mahdollistaa panostuksen vastuullisuuden muihin osa-alueisiin. Natura Viva kehittää jatkuvasti toimintaansa ja pyrkii tekemään parempaa taloudellista tulosta. Liiketoiminnan kasvu suunnitellaan kestävästi ilman, että vaarannetaan nykyistä toimintaa ja tingitään palveluiden laadusta tai muista vastuista. Taloudellisesti kestävä toiminta mahdollistaa uusien ihmisten työllistämisen ja mahdollisuuden kehittää koko yritystä pitkäjänteisesti.

Ympäristövastuu

Natura Vivan tarjoamat palvelut ja aktiviteetit tapahtuvat luonnossa vierailijan omin voimin, ja ovat vähäpäästöisiä. Tiedostamme kuitenkin, että asiakkaidemme kuljettaminen Vuosaareen ja Nuuksion kansallispuistoon tuottaa ympäristölle haitallisia hiilidioksidipäästöjä. Pyrimme vähentämään kuljetustarvetta ja keväällä 2021 suunnittelimme yhdessä Helsinki Oppaiden kanssa vastuullisen retken asiakkaille, jotka haluavat tutustua Helsingin merelliseen luontoon. Osallistujat saapuvat oppaan kanssa julkisilla Vuosaareen ja tutustuvat ensin paikallisiin puistoihin ja rantoihin. Tämän jälkeen melontaretkellä saaristossa he pääsevät näkemään, miksi suomalaisilla on niin vahva suhde Itämereen.

Toimintamme on alusta lähtien rakentunut vesistöjen ääreen.   

Itämeri on yksi huonokuntoisimmista merialueista maailmassa ja on meille tärkeää, että emme tuota ylimääräistä painetta alueella liikkuessamme. Lajittelemme jätteemme asianmukaisesti ja odotamme tätä myös asiakkailtamme. Melontakeskuksen sisätilojen ja kalustomme pesuun käytämme ainoastaan ympäristölle turvallisia tuotteita.

Vuosina 2021-22 osallistuimme yhteistyössä Laguunin ja muiden meren äärellä toimivien palveluntarjoajien kanssa Itämeri Plogging -kampanjaan, jonka tarkoituksena on antaa kaikille mahdollisuus puhdistaa Itämerta. Vuosaaren Melontakeskuksella on koko kesän ajan mahdollisuus varata ilmainen roskienkeruuseen tarkoitettu kajakki, ja löydetyt roskat voidaan palauttaa suoraan Melontakeskukselle.

Ohjeistamme kaikkia vierailijoita olemaan roskaamatta ja kunnioittamaan rauhoitettuja merialueita. Melontakeskuksen vuokrausmahdollisuudet vähentävät alueellista tarvetta hankkia kajakkeja yksityiskäyttöön. Haluamme myös pidentää kalustomme elinkaarta myymällä käytettyä kalustoa yksityiskäyttöön.

Suurin osa valaistuksestamme, sekä vessojen hanat toimivat liikesensoreilla, jolloin turhaa energiaa tai vettä ei pääse kulumaan. Tarkistamme myös kaikki hanat sekä vessat mahdollisten vuotojen varalta kuukausittain. Valaistuksemme koostuu pääosin LED-lampuista ja loput lampuista päivitämme LED-teknologiaan niiden sammuessa.

Keräämme myös palautetta kaikilta asiakkailtamme, jotta voimme parantaa vastuullisuuteen liittyvää toimintaa myös jatkossa.